Kremowa zupa kalafiorowa z serem cheddar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kalafiora podzielić na mniejsze części, ziemniaki pokroić w kostkę, resztę warzyw pokroić w kostkę, dać do garnka razem ze skrzydełkami i zalać wodą tak aby woda przykrywała warzywa. Gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć z zupy kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków, różyczki kalafiora, marchewkę oraz skrzydełka. Do zupy dodać śmietankę oraz ser cheddar, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksować, dodać wcześniej wyciągnięte warzywa, skrzydełka można obrać z mięsa i również dodać do zupy. Zupę podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków.
Komentarze