Kremowa zupa kalafiorowa z serem cheddar

3.5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna zupka rozgrzewająca która można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub sama bez dodatków.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała główka kalafiora
    2 skrzydełka z kury
    1 marchewka
    1 cebula
    1 biała część pora
    1 korzeń pietruszki
    2 łodygi selera
    2-3 ziemniaki
    1/2 szklanki śmietany
    1/2 szklanki startego sera cheddar
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa Zupa kalafiorowa

Kremowa zupa kalafiorowa z serem cheddar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kalafiora podzielić na mniejsze części, ziemniaki pokroić w kostkę, resztę warzyw pokroić w kostkę, dać do garnka razem ze skrzydełkami i zalać wodą tak aby woda przykrywała warzywa. Gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć z zupy kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków, różyczki kalafiora, marchewkę oraz skrzydełka. Do zupy dodać śmietankę oraz ser cheddar, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksować, dodać wcześniej wyciągnięte warzywa, skrzydełka można obrać z mięsa i również dodać do zupy. Zupę podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Cheddar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować