Kremowa zupa dyniowo-kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kawałki kalafiora zanurzone w kremowej zupie na bazie kremu kokosowego i purée z dyni. Zupę przyprawiłam curry i posypałam świeżą kolendrą dzięki czemu nabrała orientalnego smaku.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kalafior około 600g
    dynia Hokkaido
    400 g kremu kokosowego
    3 szalotki
    1-2 papryczki chili, zależy jaką ostrość preferujemy
    2 ząbki czosnku
    1 cm kawałek imbiru
    łyżka masła
    sól morska
    curry
    świeża kolendra
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Kremowa zupa dyniowo-kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na różyczki skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 10-15 minut.

    Dynię obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie kroimy w kostkę i pieczemy w 200°C przez 25-30 minut. Dynia powinna być bardzo miękka. Upieczoną dynię miksujemy na mus.

    Kalafiora odcedzamy. Posypujemy curry, solą, dodajemy pokrojone chili, szalotki, starty czosnek i imbir oraz masło. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy mus z dyni oraz krem kokosowy, gotujemy przez 5-10 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie można dodać kilka kropli soku z cytryny lub limonki. Zupę podajemy posypaną listkami kolendry i płatkami papryki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować