Kremowa zupa ziemniaczano kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, zdrowy i delikatny w smaku krem ziemniaczano-kalafiorowy. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Rewelacyjnie smakuje z mielonymi orzechami i blanszowanymi migdałami. Idealna o każdej porze :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki,
    ½ średniego kalafiora,
    ½ średniego korzenia pietruszki,
    kawałek selera,
    2-3 plasterki białej części pora,
    1 ząbek czosnku,
    ok 1 litra bulionu warzywnego lub mięsnego (u mnie najczęściej rosół z wcześniejszego obiadu),
    łyżka masła,
    sól, pieprz,
    2-3 łyżki mielonych orzechów ( u mnie laskowe,nerkowca i włoskie)
    blanszowane migdały,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Kremowa zupa ziemniaczano kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotowujemy. Ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy około 20 min, aż będą miękkie. Kiedy warzywa będą już miękkie, zestawiamy garnek z gazu, dodajemy masło i miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli zupa jest dla nas za rzadka to możemy dodać i zmiksować kawałek bułki. Na sam koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem według uznania. Podajemy z mielonymi orzechami i blanszowanymi migdałami. Możemy dodać trochę pikantności :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować