Kremowa kalafiorowa zupa łososiowa.

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Jest to pyszna pożywna zupka przygotowana z wykorzystaniem bulionu z łososia i świeżych warzyw. Szybka, prosta i bardzo smakowita.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - bulion z łososia: 1 litr
    - kalafior duży: 0.5 sztuki
    - marchewka duża: 1 sztuka
    - seler mały: 1 sztuka
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - masło czosnkowe (opcjonalnie): 2 łyżki
    - łosoś wędzony na zimno w kawałku: 100 gramów
    - sól pieprz ( do smaku): 1 szczypta
    - woda: 0.75 litra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Zupa krem

Kremowa kalafiorowa zupa łososiowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. **Bulion z łososia przygotowałam samodzielnie. Z całego sprawionego niespełna 2 kilogramowego łososia wykroiłam filety ze skórą, na inne okazje. Pozostał mi cały kręgosłup z głową. Umieściłam go w garnku i zalałam 3 litrami wrzątku. Wszystkie części łososia muszą być zakryte płynem. Wodę posoliłam wrzuciłam kilka ziarenek pieprzu i gotowałam przez ok 1 godzinę na małym ogniu. Bulion przecedziłam przez sitko. Otrzymałam ok 1,5 litra bardzo aromatycznego bulionu. Można go użyć zarazem do zup, jak i do przygotowania galarety rybnej, gdyż znakomicie się żeluje.
  • 2. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy w garnku na oliwie aż lekko zbrązowieje. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli. Marchewkę i seler obieramy, kroimy na małe kawałki i również wrzucamy do garnka. Podsmażamy wszystko przez kilka minut często mieszając. Dorzucamy kalafiora podzielonego na małe różyczki i zalewamy bulionem i wrzątkiem tak by pokryły wszystkie warzywa w garnku. Gotujemy całość do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną czyli ok 15 minut.
  • 3. Z zupy wyławiamy 2 łyżki cedzakowe warzyw a resztę miksujemy na gładko. Jeśli zupa jest w waszym uznaniu za gęsta możecie dodać do niej trochę wrzątku. Krem doprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli, pamiętając że wędzony łosoś, też jest słony w smaku. Przed podaniem do ciepłego kremu kalafiorowego wrzucamy wędzonego łososia bez skóry pokrojonego na niewielkie kawałki. Trzymamy na bardzo małym ogniu przez 3-5 minut, dorzucamy warzywa i zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło czosnkowe i ostatni raz mieszamy.
  • Zupa krem z kalafiora z łososiem 4. Kalafiorowy krem z łososiem możemy podać w towarzystwie domowego chlebka, pieczywa czosnkowego lub grissini. Ta kremowa zupa latem świetnie smakuje także na zimno. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez laktozy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować