krem z pomidorów z domowymi grzankami i parmezanem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny, gęsty i bardzo sycący krem z pomidorów, podany z grzankami z domowego chleba, posypany parmezanem

  • 30 min

Składniki:

  • przepis na 4 porcje

    4 ziemniaki
    2 marchewki
    1 por – biała część
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 puszki pomidorów
    1 łyżka masła
    1 szklanka wody
    3 liście laurowe
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilli
    słodka wędzona papryka
    1 łyżka ziół toskańskich kotanyi
    4 kromki chleba
    2 łyżki startego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem Grzanki

Krem z pomidorów z domowymi grzankami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy olej. Pora myjemy, kroimy w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone na kawałki marchewki i ziemniaki – przez chwilę smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, gdy się rozpuści dodajemy puszkę pomidorów i smażymy przez chwilę. Pomidory przesmażone z masłem przekładamy do garnka, dolewamy wodę, dodajemy sól, pieprz oraz liście laurowe, przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z garnka liście laurowe a całą zawartość blendujemy na gładki krem. Kromki chleba kroimy na grzanki i przygotowujemy je na patelni lub w piekarniku. Zupę doprawiamy papryką słodką, chilli i wędzoną, dodajemy zioła toskańskie. Podajemy z grzankami, posypaną parmezanem. Pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować