Krem z pomidorów z domowymi grzankami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy olej. Pora myjemy, kroimy w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone na kawałki marchewki i ziemniaki – przez chwilę smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, gdy się rozpuści dodajemy puszkę pomidorów i smażymy przez chwilę. Pomidory przesmażone z masłem przekładamy do garnka, dolewamy wodę, dodajemy sól, pieprz oraz liście laurowe, przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z garnka liście laurowe a całą zawartość blendujemy na gładki krem. Kromki chleba kroimy na grzanki i przygotowujemy je na patelni lub w piekarniku. Zupę doprawiamy papryką słodką, chilli i wędzoną, dodajemy zioła toskańskie. Podajemy z grzankami, posypaną parmezanem. Pycha!
Komentarze