Zupa krem z pomidorów z grzankami

4.5 (162 ocen)

  • 30 min

Zupę tę można robić przez cały rok, ale to szczególnie teraz, gdy kończy się lato a zaczyna jesień wyjdzie nam najpyszniejsza!

  • 30 min

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów w puszce lub 8 pomidorów sparzonych, bez skórki
    cebula
    czosnek
    0,5 l bulionu
    śmietana 30%
    niezbyt świeży chleb
    zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z pomidorów z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule posiekać w kostkę i podsmażyć ją na oleju, aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany.
    Do cebuli i czosnku dodać pomidory w puszcze, ewentualnie pokrojone w kostkę a wcześniej sparzone, bez skórki pomidory.
    Wszystko dusić, aż pomidory będą miękkie. Następnie dodać bulion.
    Zupę odstawić do wystudzenia.
    W międzyczasie przygotować na mocno rozgrzanej patelni grzanki z pokrojonego w kostkę niezbyt świeżego chleba.
    Po wystudzeniu zupę zmiksować blenderem.
    Ponownie podgrzać, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku.
    Podawać z łyżką śmietany, grzankami oraz bazylią.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować