Zupa krem z pomidorów z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule posiekać w kostkę i podsmażyć ją na oleju, aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany.
Do cebuli i czosnku dodać pomidory w puszcze, ewentualnie pokrojone w kostkę a wcześniej sparzone, bez skórki pomidory.
Wszystko dusić, aż pomidory będą miękkie. Następnie dodać bulion.
Zupę odstawić do wystudzenia.
W międzyczasie przygotować na mocno rozgrzanej patelni grzanki z pokrojonego w kostkę niezbyt świeżego chleba.
Po wystudzeniu zupę zmiksować blenderem.
Ponownie podgrzać, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku.
Podawać z łyżką śmietany, grzankami oraz bazylią.
Komentarze