Krem grochowy z lnianymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj napierw grzanki. Pieczywo pokrój w kosteczkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop olejem (najlepiej w sprayu). Posyp ziarnkami lnu i solą ziołową. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 5-7 minut.
2.Grzyby i groch przepłukaj i namocz kilka godzin. Następnie zalej bulionem, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około 40 minut. Marchewkę, pietruszkę, selera obierz, pokrój i przełóż do grochu. Gotuj jeszcze pół godziny. Cebulę obierz, pokrój, usmaż na złoty kolor i dodaj do pozostałych składników. Przypraw całość solą, pieprzem, cząbrem i majerankiem. Z zupy wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i zmiksuj całość na gładką masę. Wierzch posyp grzankami.
Komentarze