Krem grochowy z lnianymi grzankami

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

To urozmaicona wersja tradycyjnej grochówki

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na zupę:
    1,5 litra bulionu drobiowego
    1,5 szklanki grochu łuskanego
    1 marchewka
    1 korzeń pietruszki
    ¼ korzenia selera średniej wielkości
    2 cebule białe
    Garść suszonych borowików
    Olej
    Po 4 ziela angielskie i 4 liście laurowe
    Majeranek
    Cząber suszony
    Sól, pieprz

    Grzanki:
    5-6 kromek pieczywa żytniego
    Kilka łyżek oleju
    2 łyżki nasion lnu
    Sól ziołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Grzanki

Krem grochowy z lnianymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj napierw grzanki. Pieczywo pokrój w kosteczkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop olejem (najlepiej w sprayu). Posyp ziarnkami lnu i solą ziołową. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 5-7 minut.
  • 2. Grzyby i groch przepłukaj i namocz kilka godzin. Następnie zalej bulionem, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około 40 minut. Marchewkę, pietruszkę, selera obierz, pokrój i przełóż do grochu. Gotuj jeszcze pół godziny. Cebulę obierz, pokrój, usmaż na złoty kolor i dodaj do pozostałych składników. Przypraw całość solą, pieprzem, cząbrem i majerankiem. Z zupy wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i zmiksuj całość na gładką masę. Wierzch posyp grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować