Krem z białych szparagów z octem balsamicznym

0 (0 ocen)

Delikatna i elegancka zupa ze szparagów

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
    40 dag ziemniaków
    około 1,25 litra wywaru z warzyw
    1 mała cebula
    1 łyżka masła klarowanego
    sól
    pieprz biały
    świeżo otarta gałka muszkatołowa
    do podania ocet balsamiczny i natka pietruszki
    Wywar sporządziłam z marchewki, selera, pora, łyżki suszonej włoszczyzny, ziela angielskiego i liścia laurowego. Dodałam do niego odcięte zdrewniałe końcówki szparagów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Krem z białych szparagów z octem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać , pokroić w kostkę.
    Szparagi opłukać, obrać, odciąć główki (odłożyć je oddzielnie) i zdrewniałe kocówki – tak około 2 cm.
    Resztę pokroić na kawałki o długości 1,5-2 cm, przełożyć do rondla, dodać ziemniaki, zalać wywarem i ugotować do miękkości.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać do rondla.
    Całość lekko przestudzić, zmiksować, ponownie podgrzać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Główki szparagów ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody.
    Zupę podawać przybraną główkami, posypaną natka pietruszki i skropioną octem balsamicznym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi Szparagi Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować