Krem selerowy z serkiem topionym , dynią i kukurydzianymi grzankami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ma wspaniały wyrazisty, kremowy smak. Jest tak sycąca, że być nawet sposobem na pyszną kolacje lub podwieczorek.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki kremu:
    1 duży seler
    1 duży ziemniak
    1,5 l bulionu warzywnego
    1 korzeń pietruszki
    Mała marchewka
    Pół jabłka
    2 opakowania serka topionego śmietankowego
    3 łyżki pokrojonego pora (biała część)
    Olej
    Szczypta gałki muszkatałowej
    Sól, pieprz

    Składniki grzanek kukurydzianych:
    pół szklanki kaszy kukurydzianej
    1,3 szklanki bulionu warzywnego
    3 łyżki drobno startego sera żółtego podwędzanego
    Sól
    Masło klarowane
    Ponadto:
    Kilka łyżek ziaren dynii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Krem selerowy z serkiem topionym , dynią i kukurydzianymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj grzanki. Zagotuj bulion, wsyp kaszę i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Co chwilę mieszaj, aby masa się nie przypaliła. Pod koniec gotowania wsyp sól, ser i wymieszaj dokładnie. Następnie ciepłą masę wylej do płaskiego naczynia i odstaw, aż do wystygnięcia i stężenia. Następnie pokrój na niewielkie kosteczki i obsmażaj na maśle klarowanym.
  • 2. Przygotuj krem. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej bulionem. Gotuj około 15 minut. Następnie dodaj rozdrobnione serki topione i gotuj jeszcze około 10-15 minut. Pod koniec przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zupę przelej do miseczek. Podawaj z grzankami kukurydzianymi i uprażonymi na suchej patelni pestkami dynii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować