Krem kalafiorowo - marchewkowy

0 (0 ocen)

W orientalnym stylu.

Składniki:

  • 1 mały młody kalafior (około 350g)
    250 g młodej marchewki
    3 średnie białe cebule
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki młodego zielonego groszku
    1 pęczek natki pietruszki
    2 łyżki masła
    1 szklanka mleka
    4 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżka curry
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krem kalafiorowo - marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem kalafiorowo - marchewkowy 1. Czosnek i oskrobaną marchewkę pokroić na kawałki, kalafior podzielić na różyczki. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i ugotować do miękkości (około 15 min).
  • Krem kalafiorowo - marchewkowy 2. Wystudzić i zblendować.
  • Krem kalafiorowo - marchewkowy 3. Cebule pokroić w piórka - dusić na maśle 10 min. Następnie dodać groszek i dusić jeszcze 2 - 3 min.
  • Krem kalafiorowo - marchewkowy 4. Opóryć mąką, chwilę zasmażyć. Powoli wlać mleko, mieszając. Zagotować.
  • Krem kalafiorowo - marchewkowy 5. Cebulę i groszek przełożyć do zblendowanych warzyw. Dodać curry i gałkę muszkatołową - wymieszać.
  • Krem kalafiorowo - marchewkowy 6. Dołożyć posiekaną natkę pietruszki - ponownie wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia, chwile gotować. Zupę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować