Krakowskie pomodoro

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Całe szczęście istnieje jedzenie, które swoimi kolorami, smakami i aromatami potrafi rozweselić, pocieszyć i ukoić smutek. ;)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - obwarzanek krakowski z serem: 1 sztuka
    - pomidory w puszce: 2 sztuki
    - ziemniaki młode - średnie: 10 sztuk
    - marchewka: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - koperek pęczek: 0.5 pęczka
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - oregano świeże (garść posiekanego): 3 sztuki
    - zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
    - chilli: 1 szczypta
    - pieprz indyjski: 1 szczypta
    - sól: 1 łyżeczka
    - kiełbasa krakowska: 150 gramów
    - czosnek główka: 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - sos teriyaki: 1 łyżka
    - sos słodko - ostry: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżeczki
    - udko z kurczaka: 3 sztuki
    - bulion w kostce: 1 sztuka
    - Żółty ser: 5 plastrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krakowskie pomodoro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i pokrojone ziemniaki dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka i gotujemy w bulionie z kostki rosołowej. Dodajemy marchewkę oraz pietruszkę.

    W osobnym garnuszku w lodowatej wodzie gotujemy udka z kurczaka, dobrze obsypane papryką chilli i pieprzem indyjskim. Kiedy mięso odda cały swój aromat - dolewamy esencję do warzyw, a kurczaka wrzucamy do miseczki, obsypujemy przyprawami - szast prast mamy obiad na drugi dzień (wystarczy, że go podpieczemy lub usmażymy). ;)

    Do miękkich już warzyw dodajemy pokrojoną cebulę wraz z kiełbasą krakowską, pęczkiem pietruszki oraz koperku, główką obranego czosnku i jedną łyżką oliwy z oliwek. Kiedy czosnek lekko zmięknie - miksujemy całość na gładką masę, nie zdejmując zupy z ognia (chyba, że ktoś ma słabą wprawę - wtedy polecam zdjąć i dodatkowo otulić lekko ostudzony garnek przezroczystą folią). Dodajemy pomidory w puszce i jeszcze raz miksujemy.

    Doprawiamy według upodobań - u mnie jest dość pikantnie i wyraziście, natomiast jeśli chcemy tą zupę podać dzieciom - lepiej ograniczyć przyprawy. ;)

    Obwarzanka kroimy na kawałki i podsmażamy na gorącej patelni z dwiema łyżkami oliwy. Podajemy z wesoło wyciętym kawałkiem sera, grzankami i świeżym oregano. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować