Kotlety z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak dajecie sobie radę z tymi upałami? Ja jakoś sobie radzę, choć jest ciężko. Cóż gotować jednak trzeba. Czy uważacie tak jak ja, że dobry obiad nie musi składać się tylko z mięsa, aby się najeść? Dziś u mnie polecają się przepyszne kotlety z kalafiora.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kilogram kalafiora lub 3 małe sztuki,

    1 łyżka soli drobnej ( do gotowania kalafiora ),

    4 jajka rozmiar M,

    3 łyżki śmietany 18 %,

    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

    0,5 łyżeczki soli drobnej,

    8 łyżek bułki tartej,

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Dodatki

Kotlety z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Przygotować kalafior ( waga jest podana z głąbem ), oczyścić go pozostawiając różyczki z kawałkiem nóżki, następnie dokładnie opłukać aby nie było nieproszonych gości ( ja mam swojski od szwagra z działki ). Umyty kalafior przełożyć do garnka zalać wodą i posolić, od zagotowania gotować na średnim ogniu przez dwie minuty. Po wyznaczonym czasie przełożyć kalafior na durszlak aby ociekł z wody i ostygł
  • kotlety 2. Gdy kalafior już ostygł cały zetrzeć na tarce jarzynowej, do startego wbić całe jajka, dodać śmietanę, sól, pieprz oraz wsypać bułkę tartą całość wymieszać łyżką a następnie ręką aby wszystko dokładnie połączyło się w jedną masę kalafiorową ( masa nie może być rzadka ).
  • kotlety 3. Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło jej dno lekko go rozgrzać następnie w lekko zmoczonych dłoniach formować dowolnej wielkości kotlety z masy kalafiorowej, uformowane kotlety układać na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto brązowy kolor, ( nie smażyć na dużym ogniu ponieważ będą w środku surowe, nie dolewać oleju w trakcie smażenia ). Usmażone kotlety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.
  • kotlety 4. Takie kotlety to świetny dodatek do drugiego dania, można je zajadać na gorąco jak również do chleba. może być również jako przekąska dla spodziewających się gości, świetnie smakują a jeszcze szybciej znikają z talerza, na pewno do takich kotletów przekonają się nawet dzieci.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Kotlety z kalafiora

To może cię zainteresować