Kotlety z kalafiora z serem

3.25 (8 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kalafior można wykorzystać i jeść na różne sposoby. Niekoniecznie tylko z masłem i bułką tartą. Chociaż ten klasyk nigdy mi się nie znudzi. Tym razem zapraszam na kotlety, zrobione właśnie z kalafiora. Dodatkowo dodałam ser żółty, dla podkręcenia smaku. Spróbujecie koniecznie. Z podanych składników zrobiłam 5 kotletów.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kalafiora (po ugotowaniu waga 350 g)
    50 g. sera żółtego (użyłam ser Gouda)
    1 jajko
    1 łyżka mąki pszennej
    1 płaska łyżka bułki tartej
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3.25 (8 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z kalafiora z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety z kalafiora z serem 1. Kalafior podzielić na różyczki. Umyć i ugotować w osolonej wodzie.
    Nie powinien być zbyt miękki. Ja wrzucam do wrzącej wody i gotuję około 10 minut.
    Czas gotowania zależy od tego, jakiej wielkości będą różyczki.

    Ugotowany kalafior odcedzić i wystudzić.
    Kiedy ostygnie, pokroić go nożem. Następnie przełożyć do miski
    i rozgnieść widelcem. Do tak przygotowanego kalafiora dodać ser utarty
    na drobnych oczkach i resztę składników.
    Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
  • Kotlety z kalafiora z serem 2. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
    Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety, po kilka minut z każdej strony
    na niewielkim gazie.
  • Kotlety z kalafiora z serem 3. Po usmażeniu można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować