Kotlety z gotowanej marchewki

4.51 (172 ocen)

Pikantne, wyraziste w smaku kotlety z marchewki, z dodatkiem płatków kukurydzianych. Takie kotlety z powodzeniem można przygotować z marchewki z gotowania włoszczyzny.

Składniki:

  • Kotlety:
    750 g marchewki (5 średnich sztuk)
    4 ząbki czosnku
    4 jajka
    2 szklanki płatków kukurydzianych
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka musztardy stołowej
    po 1 łyżeczce - kminku mielonego, owoców kolendry mielonych, papryki słodkiej mielonej
    szczypta chilli
    do smaku - pieprz czarny mielony, sól

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Kotlety z gotowanej marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety z gotowanej marchewki 1. Marchewkę obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Następnie pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać posiekany czosnek, kminek, kolendrę, paprykę w proszku i chilli. Wymieszać.
  • Kotlety z gotowanej marchewki 2. Następnie wbić jajka, dodać płatki kukurydziane i mąkę - ponownie wymieszać. Masę doprawić do smaku. Odłożyć na co najmniej 20 min.
  • Kotlety z gotowanej marchewki 3. Na patelni rozgrzać olej. W dłoni uformować kotlety.
  • Kotlety z gotowanej marchewki 4. Smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 16 średniej wielkości kotletów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować