Kotlety z buraka i kaszy gryczanej

3 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kotlety w wersji wege - z kaszą gryczaną i burakami. Pieczone w piekarniku, więc bez nadmiaru tłuszczu. Są pyszne i zdrowe!

  • 1 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kasza gryczana - 100g
    Buraki - 3 nieduże
    Cebula - 2szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Olej - 1 łyżeczka + 1 łyżka
    Musztarda - 1 łyżka
    Jajko - 2szt
    Przyprawy:
    pieprz, pieprz ziołowy,
    curry - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kotlety z buraka i kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciskamy. Smażymy na 1 łyżeczce oleju, aż będą lekko przyrumienione.
    Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją.
    Buraki obieramy i trzemy na tarce.
    Mieszamy buraki, kaszę, przesmażoną cebulę z czosnkiem, musztardę, 2 łyżkę oleju, jajka i przyprawy. Bardzo dobrze zagniatamy masę.
    Z masy formujemy kotlety (trzeba dość mocno ścisnąć, aby dobrze się trzymały). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. W połowie delikatnie obracamy. Z tej porcji wyszło mi 9 kotletów. Ale są pyszne i jedzenie raczej nie kończy się na jednym ;)

    Kotlety smakują świetnie z letnimi warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować