Kotlety z buraka i kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciskamy. Smażymy na 1 łyżeczce oleju, aż będą lekko przyrumienione.
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją.
Buraki obieramy i trzemy na tarce.
Mieszamy buraki, kaszę, przesmażoną cebulę z czosnkiem, musztardę, 2 łyżkę oleju, jajka i przyprawy. Bardzo dobrze zagniatamy masę.
Z masy formujemy kotlety (trzeba dość mocno ścisnąć, aby dobrze się trzymały). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. W połowie delikatnie obracamy. Z tej porcji wyszło mi 9 kotletów. Ale są pyszne i jedzenie raczej nie kończy się na jednym ;)
Komentarze