Kotlety schabowe w sosie z suszonych grzybów z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kluski śląskie: Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić, umieścić w misce, podzielić na cztery równe części.
Jedną część wyjąć, wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko( jajko można pominąć).
Do masy dołożyć z powrotem resztę ziemniaków, wyrobić plastyczne ciasto ziemniaczane.
Formować małe kulki, każdą spłaszczyć dłonią, na środku palcem zrobić dziurkę.
Kluski gotować w osolonym wrzątku, około 1 min po wypłynięciu, odcedzić.
Kotlety w sosie: Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia.
Mięso umyć, osuszyć, dokładnie rozbić.
Kotlety oprószyć mąką pszenną, smażyć na rozgrzanym smalcu, na rumiano z obu stron.
Na oddzielnej patelni rozgrzać masło, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę ze startą na małych oczkach marchewką oraz pokrojonymi na małe kawałki grzybami, wodę z grzybów przecedzić przez sitko pozbywając się ewentualnych nieczystości- nie wylewać.
Na patelnie dołożyć mięso, wlać wodę grzybową ( miałam tak około 300ml)- jeśli potrzeba dolać wody.
Dusić składniki przez 40 min na minimalnym gazie.
Doprawić solą i pieprzem.
Sos w razie potrzeby zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w gorącym wywarze.
Komentarze