Kotlety schabowe w sosie z suszonych grzybów z kluskami śląskimi

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kluski śląskie z dodatkiem kruchego schabu w sosie grzybowym. Pyszny obiad na co dzień gdy mamy więcej czasu na stanie w kuchni jak i od święta.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kluski śląskie:
    1 kg. ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli
    250 g mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    Kotlety w sosie:
    8-10 plastrów schabu
    mąka pszenna do oprószenia mięsa
    smalec do smażenia
    1 szklanka suszonych grzybów
    2 cebule
    1 mała marchewka
    1 łyżka masła klarowanego
    sól, pieprz
    ( gdyby sos był za rzadki dodać 1 łyżkę mąki pszennej rozmieszanej w chochli gorącego sosu)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Kotlety schabowe w sosie z suszonych grzybów z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluski śląskie: Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić, umieścić w misce, podzielić na cztery równe części.
    Jedną część wyjąć, wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko( jajko można pominąć).
    Do masy dołożyć z powrotem resztę ziemniaków, wyrobić plastyczne ciasto ziemniaczane.
    Formować małe kulki, każdą spłaszczyć dłonią, na środku palcem zrobić dziurkę.
    Kluski gotować w osolonym wrzątku, około 1 min po wypłynięciu, odcedzić.

    Kotlety w sosie: Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia.
    Mięso umyć, osuszyć, dokładnie rozbić.
    Kotlety oprószyć mąką pszenną, smażyć na rozgrzanym smalcu, na rumiano z obu stron.
    Na oddzielnej patelni rozgrzać masło, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę ze startą na małych oczkach marchewką oraz pokrojonymi na małe kawałki grzybami, wodę z grzybów przecedzić przez sitko pozbywając się ewentualnych nieczystości- nie wylewać.
    Na patelnie dołożyć mięso, wlać wodę grzybową ( miałam tak około 300ml)- jeśli potrzeba dolać wody.
    Dusić składniki przez 40 min na minimalnym gazie.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Sos w razie potrzeby zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w gorącym wywarze.

    Kluski śląskie podawać z mięsem i sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować