Kotlety mielone z opieniek

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Danie idealne dla osób lubujących się się w grzybach, aromatyczne, także dla osób niejedzących mięsa.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok 1 kg opieńków
    2 średnie cebule
    2 jajka
    Pół szkl. (250 ml) bułki tartej
    Świeżo mielony czarny pieprz
    Łyżeczka soli
    Łyżeczka Vegety
    Kilka kropel maggi
    Szczypta majeranku
    Olej do smażenia
    Woda i sól do gotowania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone z opieniek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Formowanie i obtaczanie kotlecików w bułce tartej 1. Oczyszczone kapelusze opieniek wrzucamy do gorącej, osolonej wody i gotujemy ok 5 min. Po tym czasie odcedzamy grzyby i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Tak przygotowane odsączamy i odciskamy z nadmiaru wody w rękach.
  • 2. Grzyby mielimy na średnich oczkach w maszynce do mielenia mięsa.
  • 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju na złoty kolor, ostygniętą dodajemy do miski z grzybami, przyprawiamy, dodajemy jajka i bułkę tartą. Porządnie przemieszane składniki na chwilę zostawiamy.
  • 4. W tym czasie szykujemy bułkę tartą i olej do smażenia. Kotleciki formujemy, obtaczamy i smażymy na małym ogniu do zarumienienia. Na koniec odciskamy gotowe kotleciki na papierze i podajemy z ziemniakami lub świeżym chlebem i ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Porady

Do ugotowania grzybów użyj dużego garnka, świeże są duże objętościowo, w trakcie gotowania się kurczą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Opieńki Jajka Bułka tarta Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować