Kotlety mielone z opieniek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone kapelusze opieniek wrzucamy do gorącej, osolonej wody i gotujemy ok 5 min. Po tym czasie odcedzamy grzyby i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Tak przygotowane odsączamy i odciskamy z nadmiaru wody w rękach.
2.Grzyby mielimy na średnich oczkach w maszynce do mielenia mięsa.
3.Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju na złoty kolor, ostygniętą dodajemy do miski z grzybami, przyprawiamy, dodajemy jajka i bułkę tartą. Porządnie przemieszane składniki na chwilę zostawiamy.
4.W tym czasie szykujemy bułkę tartą i olej do smażenia. Kotleciki formujemy, obtaczamy i smażymy na małym ogniu do zarumienienia. Na koniec odciskamy gotowe kotleciki na papierze i podajemy z ziemniakami lub świeżym chlebem i ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Porady
Do ugotowania grzybów użyj dużego garnka, świeże są duże objętościowo, w trakcie gotowania się kurczą.
Komentarze