Najsmaczniejsze kotlety mielone robione są z łopatki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikatne i tłuste. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
1 cebula
1 jajko
1 bułka kajzerka
szklanka mleka
łyżka majeranku
łyżeczka papryki czerwonej w proszku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
bułka tarta do obtaczania kotletów
Kotlety mielone z łopatki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę zamaczamy w zimnym mleku.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy.
Masę dokładnie wyrabiamy (ok. 5 min). Dobrze wyrobione kotlety będą smaczniejsze.
2.Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz.
3.Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem ok 5 minut. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.
4.Cebulkę koniecznie podsmażamy przed dodaniem do mięsa, odda cały swój aromat kotletom, będą dużo smaczniejsze.
Komentarze