Kotlety mielone z łopatki wieprzowej

2.33 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najsmaczniejsze kotlety mielone robione są z łopatki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikatne i tłuste. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
    1 cebula
    1 jajko
    1 bułka kajzerka
    szklanka mleka
    łyżka majeranku
    łyżeczka papryki czerwonej w proszku
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżki masła
    3 łyżki oleju
    bułka tarta do obtaczania kotletów
Wystaw ocenę:

2.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone z łopatki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Bułkę zamaczamy w zimnym mleku.

    Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.

    Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy.

    Masę dokładnie wyrabiamy (ok. 5 min). Dobrze wyrobione kotlety będą smaczniejsze.
  • o 2. Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz.
  • o 3. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem ok 5 minut. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.
  • o 4. Cebulkę koniecznie podsmażamy przed dodaniem do mięsa, odda cały swój aromat kotletom, będą dużo smaczniejsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować