Kotlety mielone z łopatki do chleba

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smażone kotlety wieprzowe, mielone. Możemy je zajadać z chlebem lub z ziemniakami i surówką.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • łopatka wieprzowa 1,5 kg
    bułka tarta 3/4 szklanki
    jajka 3 szt
    sól 1 łyżka płaska
    pieprz 1 mała, płaska łyżeczka
    czosnek 3 ząbki
    cebula połowa
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Kotlety mielone Przekąski

Kotlety mielone z łopatki do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z łopatki płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy z wody. Mielimy przez sitko 4 mm razem z czosnkiem i cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrabiamy 15-20 minut, żeby dobrze wymieszały się składniki. Przykrywamy folią i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmujemy z lodówki, formujemy kotlety i smażymy na w gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować