Shoarma z łopatki wieprzowej

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne danie!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • 600g łopatki wieprzowej
    2 opakowania przyprawy do shoarmy Kamis
    1 czubata łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
    1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
    1 łyżka tymianku
    1/2 łyżeczki (lub mniej) mielonego kuminu
    olej do smażenia


    DODATKOWO:

    rukola z odrobiną oleju i soku z cytryny
    frytki
    ulubiony sos
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Shoarma z łopatki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić z dużych grudek tłuszczu, ścięgienek, włókien i żyłek. Nie musi być idealnie czyste. Pokroić mięso w cienkie paski, przełożyć do miski, obsypać wszystkimi przyprawami, bardzo dokładnie wklepać i wmasować je w mięso. Idealnie byłoby zafoliować miskę i odstawić ją do lodówki na całą noc, jednak godzinka też wystarczy.
    Olej rozgrzać na sporej patelni, mięso usmażyć najpierw na dużym ogniu na mocno rumiano, następnie podlać 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu około pół godziny do 40 minut. Mięso ma być miękkie, ale sprężyste, nie może się rozpadać.
    Podawać z sałatą, frytkami i sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować