Ciekawa odmiana dla zwykłych mielonych i pomysł na przemycenie dyni w daniu obiadowym :)
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
600 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
1 bułka kajzerka
1 mała cebula
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 g marynowanej dyni
mielona słodka i ostra papryka
sól, pieprz
olej do smażenia
Kotlety mielone z dyniowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego wbij jajko, dodaj odciśniętą w mleku bułkę, posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz mieloną, słodką i ostrą papryką. Całośc wyrób na gładką masę.
2.Na rękę nakładaj placuszek z mięsa, a na środku osączone dwa kawałki marynowanej papryki. Uformuj podłużny kotlet i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na brązowy kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np.kaszą i surówką z warzyw.
Komentarze