Kotlety mielone

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kotlety mielone w każdym polskim domu smakują inaczej. Najczęściej są robione z mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego z dodatkiem cebuli i ulubionych przypraw. Ja najczęściej robię kotlety z 3 rodzajów mięs. Wychodzą bardzo delikatne. Moja rodzina je uwielbia!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 50 dag mięsa wieprzowego (z łopatki lub szynki)
    - 30 dag wołowiny
    - 30 dag mięsa z indyka
    - 1 duża cebula
    - 2 małe bułki
    - 1,5 szklanki ciepłego mleka
    - 5 ząbków czosnku
    - 4 łyżki musztardy
    - 5 łyżeczek majeranku
    - 2 jajka
    - sól i pieprz do smaku
    - bułka tarta do panierowania
    - olej (u mnie rzepakowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety mielone - masa. 1. Bułki pokroić w kawałki, zalać ciepłym mlekiem i odstawić do namoczenia. Namoczone bułki zblendować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, majeranek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
    Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Dodać do bułki z przyprawami, wymieszać.
    Mięso zmielić i dodać do masy z bułki. Dodać 2 jajka i całość dobrze wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Kotlety mielone - smażenie. 2. Na patelni rozgrzać olej. Formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć (najpierw krótko obsmażyć na większym płomieniu, a następnie płomień zredukować i smażyć do czasu, aż kotlety będą rumiane).
  • Kotlety mielone. 3. Kotlety osączyć z tłuszczu na kratce lub papierowym ręczniku, podawać z ulubioną surówką lub buraczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować