Kotlety mielone z czerwoną kapustą i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na tłuszczu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażamy i dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, drobno pokrojoną paprykę i startą na tarle o drobnych oczkach marchewkę. Mieszamy i podsmażamy aż kapusta zmięknie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zostawiamy do ostygnięcia.
Wybrane mięso mielimy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy jajka, przyprawy, bułkę tartą, posiekany koperek, odrobinę wody i dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Na końcu dokładamy podsmażoną kapustę i jeszcze chwilę wyrabiamy, aż składniki się połączą.
Formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut do ładnego zrumienienia.
Komentarze