Kotlety mielone z czerwoną kapustą i koperkiem

4.73 (11 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kotlety z piekarnika to moja ulubiona forma mielonych. Nie są zbyt tłuste i zawsze wychodzą soczyste .

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
    50 dkg czerwonej kapusty -1/2 główki
    1 czerwona papryka
    2 łyżki oleju lub masła klarowanego
    2 cebule szalotki
    1-2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    1 pęczek koperku
    2 jajka
    4-5 łyżek bułki tartej
    4 łyżki wody

    Przyprawy:
    sól z młynka
    pieprz z młynka
    papryka słodka lub ostra
    kminek
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.73 (11 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Kotlety mielone

Kotlety mielone z czerwoną kapustą i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na tłuszczu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażamy i dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, drobno pokrojoną paprykę i startą na tarle o drobnych oczkach marchewkę. Mieszamy i podsmażamy aż kapusta zmięknie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zostawiamy do ostygnięcia.

    Wybrane mięso mielimy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy jajka, przyprawy, bułkę tartą, posiekany koperek, odrobinę wody i dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Na końcu dokładamy podsmażoną kapustę i jeszcze chwilę wyrabiamy, aż składniki się połączą.
    Formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut do ładnego zrumienienia.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować