Kotlety mielone w sosie kurkowym

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób

W sumie banalny przepis ale całość obiadu tak mi smakowała, że musiałam się nim podzielić :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg zmielonej łopatki wieprzowej
    3 namoczone w zimnej wodzie kajzerki
    2 jajka
    2 większe cebule posiekane i dobrze zrumienione na oleju
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, posiekany świeży lub suszony lubczyk
    bułka tarta
    olej do smażenia
    sos kurkowy:
    300 g pokrojonych kurek
    1 posiekana cebula
    1 łyżka masła do przysmażenia
    200 ml śmietanki 30% do duszenia kurek
    sól, pieprz do smaku
    łyżka posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone Sos grzybowy

Kotlety mielone w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wyrobić ręcznie z odciśniętymi bułkami, jajkami, usmażona cebulą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami.
    Formować kotlety umoczonymi w zimnej wodzie rękoma, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
    Kurki i cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle, dodać przyprawy i dusić podlewając śmietanką, dusić aż do jej skończenia.
    Podałam z puree z młodych ziemniaków i plastrami pomidora malinowego prosto z działki, pychotka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować