W sumie banalny przepis ale całość obiadu tak mi smakowała, że musiałam się nim podzielić :)
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
1 kg zmielonej łopatki wieprzowej
3 namoczone w zimnej wodzie kajzerki
2 jajka
2 większe cebule posiekane i dobrze zrumienione na oleju
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, posiekany świeży lub suszony lubczyk
bułka tarta
olej do smażenia
sos kurkowy:
300 g pokrojonych kurek
1 posiekana cebula
1 łyżka masła do przysmażenia
200 ml śmietanki 30% do duszenia kurek
sól, pieprz do smaku
łyżka posiekanego koperku
Kotlety mielone w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wyrobić ręcznie z odciśniętymi bułkami, jajkami, usmażona cebulą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami.
Formować kotlety umoczonymi w zimnej wodzie rękoma, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
Kurki i cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle, dodać przyprawy i dusić podlewając śmietanką, dusić aż do jej skończenia.
Podałam z puree z młodych ziemniaków i plastrami pomidora malinowego prosto z działki, pychotka.
Komentarze