Kotlety mielone w sosie cebulowym

4.4 (158 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Tradycyjne mielone w sosie cebulowym To proste składniki, a zarazem pyszny domowy obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Kotlety mielone
    ok.400 gramów mięsa mielonego wieprzowego
    1 średnia cebula
    150 ml bulionu lub wody
    wegeta
    sól
    pieprz
    majeranek
    3 czubate łyżki bułki tartej
    1 jajko
    2,3 łyżki oleju
    na sos
    2 duże cebule
    1 łyżeczka tymianku
    500 ml.wody lub bulionu
    pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1/3 szklanki wody wymieszanej z kopiastą łyżką mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.4 (158 ocen)

Kotlety mielone w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie masła.
    Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko,bułkę tartą wodę lub bulion oraz przestudzoną usmażoną cebulę.
    Wyrabiamy na jednolitą masę o odstawiamy na 10/15 minut.
    Po tym czasie formujemy kotlety mielone.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzać 2/3 łyżki oleju wkładamy przygotowane mięso i smażymy z każdej strony na rumiano.
    W międzyczasie cebulę na sos kroimy w piórka.
    Upieczone kotlety przekładamy na talerz.
  • 3. Na tej samej patelni i tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka z odrobiną soli.Wlać wodę lub bulion, dodać przyprawy, gotujemy pod przykryciem aż cebula będzie miękka.
    Zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą przekładamy z powrotem upieczone kotlety i dusimy jeszcze chwilkę na małym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować