Kotlety mielone w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie masła.
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko,bułkę tartą wodę lub bulion oraz przestudzoną usmażoną cebulę.
Wyrabiamy na jednolitą masę o odstawiamy na 10/15 minut.
Po tym czasie formujemy kotlety mielone.
2.Na dużej patelni rozgrzać 2/3 łyżki oleju wkładamy przygotowane mięso i smażymy z każdej strony na rumiano.
W międzyczasie cebulę na sos kroimy w piórka.
Upieczone kotlety przekładamy na talerz.
3.Na tej samej patelni i tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka z odrobiną soli.Wlać wodę lub bulion, dodać przyprawy, gotujemy pod przykryciem aż cebula będzie miękka.
Zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą przekładamy z powrotem upieczone kotlety i dusimy jeszcze chwilkę na małym ogniu.
Komentarze