Kotlety mielone

  • wyświetlono: 842 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kotlety mielone (najlepsze) wg mojego przepisu. Podane z kaszą, sosem pieczarkowym oraz duszoną marchewką. Pychotka :)

  • 90min

Składniki

-0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowe z szynki)
-1 cebula (pokrojona w kostkę i podsmażona)
-1 jajko
-1-2 łyżki bułki tartej lub 1 mała kajzerka
-pieprz, sól
-przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, ostra papryka
-około 1/4 szklanki wody
Duszona marchewka:
-1 kg marchewki
-2 łyżki masła
-bułka tarta
Sos pieczarkowy:
-0,5 kg pieczarek
-1 cebula
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-majeranek, sól, pieprz
-pół kostki drobiowej lub pieczarkowej
-woda
Dodatkowo:
-2 torebki kaszy np. gryczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Kotlety mielone

  • 1. Kotlety mielone:
    Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy na 5 minut. Do miski przekładamy mielone mięso, wcześniej podsmażoną cebulę, jajko, przyprawy i odciśniętą bułkę lub bułkę tartą. Wszystko dobrze wyrabiamy dodając w trakcie trochę wody, (wyrabiamy do momentu, kiedy mięso wchłonie wodę i przestanie kleić się do rąk). Formujemy zgrabne kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni z każdej strony, przekładamy do garnka i odparowujemy na malutkim ogniu (około 15 minut).
    Sos pieczarkowy:
    Pieczarki obieramy, kroimy w pół talarki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju. Wrzucamy na nią cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, solimy i dusimy razem. Pół kostki rozpuszczamy w 1 szklance wody, wlewamy do pieczarek. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Śmietanę hartujemy dodając do niej trochę wywaru, mieszamy i dodajemy do reszty. Gotujemy do zgęstnienia (w razie konieczności sos można zagęścić 1 łyżką mąki, należy wymieszać ją z odrobiną wody i dodać do sosu). Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koper.
    Kasza:
    Kaszę gotujemy z dodatkiem soli, na małym ogniu wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
    Marchewka:
    Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości (uważając aby jej nie rozgotować). Wodę dokładnie odcedzamy, marchewkę przekładamy do garnka, dodajemy masło oraz bułkę. Dusimy jeszcze chwilę, mieszając.
    Kotlety podajemy z kaszą polaną sosem pieczarkowym i duszoną marchewką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsomoj_niedzielny_obiadkasza gryczanamarchewkaobiadsos pieczarkowykotlety mielone

Komentarze

Podobne przepisy

mielone, które robi się szybko

Dodane przez: Figusia

Błyskawiczne kotlety mielone

Jeśli chcemy zrobić szybkie i mało...

kotlety mielone pieczone w piekarniku

Dodane przez: elapolo

Kotlety mielone pieczone w piekarniku

Trochę zdrowsza wersja tradycyjnych...

kotlety mielone

Dodane przez: odrobina chilli

kotlety mielone

Z pozoru prosta i mało wyszukana...

Kotlety mielone

Dodane przez: kuchenny świat

Kotlety mielone

Tradycyjne kotlety z mięsa wieprzowego...

kotlety mielone

Dodane przez: Beata12

kotlety mielone

kotlety dobre do obiadu na hamburgery...

Kotlety mielone

Dodane przez: Joanna Kryla

Kotlety mielone

Tradycyjne mielone z cebulką i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE