Kotlety mielone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kotlety mielone (najlepsze) wg mojego przepisu. Podane z kaszą, sosem pieczarkowym oraz duszoną marchewką. Pychotka :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowe z szynki)
    -1 cebula (pokrojona w kostkę i podsmażona)
    -1 jajko
    -1-2 łyżki bułki tartej lub 1 mała kajzerka
    -pieprz, sól
    -przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, ostra papryka
    -około 1/4 szklanki wody
    Duszona marchewka:
    -1 kg marchewki
    -2 łyżki masła
    -bułka tarta
    Sos pieczarkowy:
    -0,5 kg pieczarek
    -1 cebula
    -2 łyżki kwaśnej śmietany
    -majeranek, sól, pieprz
    -pół kostki drobiowej lub pieczarkowej
    -woda
    Dodatkowo:
    -2 torebki kaszy np. gryczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety mielone:
    Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy na 5 minut. Do miski przekładamy mielone mięso, wcześniej podsmażoną cebulę, jajko, przyprawy i odciśniętą bułkę lub bułkę tartą. Wszystko dobrze wyrabiamy dodając w trakcie trochę wody, (wyrabiamy do momentu, kiedy mięso wchłonie wodę i przestanie kleić się do rąk). Formujemy zgrabne kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni z każdej strony, przekładamy do garnka i odparowujemy na malutkim ogniu (około 15 minut).
    Sos pieczarkowy:
    Pieczarki obieramy, kroimy w pół talarki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju. Wrzucamy na nią cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, solimy i dusimy razem. Pół kostki rozpuszczamy w 1 szklance wody, wlewamy do pieczarek. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Śmietanę hartujemy dodając do niej trochę wywaru, mieszamy i dodajemy do reszty. Gotujemy do zgęstnienia (w razie konieczności sos można zagęścić 1 łyżką mąki, należy wymieszać ją z odrobiną wody i dodać do sosu). Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koper.
    Kasza:
    Kaszę gotujemy z dodatkiem soli, na małym ogniu wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
    Marchewka:
    Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości (uważając aby jej nie rozgotować). Wodę dokładnie odcedzamy, marchewkę przekładamy do garnka, dodajemy masło oraz bułkę. Dusimy jeszcze chwilę, mieszając.
    Kotlety podajemy z kaszą polaną sosem pieczarkowym i duszoną marchewką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Marchewka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować