-0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowe z szynki)
-1 cebula (pokrojona w kostkę i podsmażona)
-1 jajko
-1-2 łyżki bułki tartej lub 1 mała kajzerka
-pieprz, sól
-przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, ostra papryka
-około 1/4 szklanki wody
Duszona marchewka:
-1 kg marchewki
-2 łyżki masła
-bułka tarta
Sos pieczarkowy:
-0,5 kg pieczarek
-1 cebula
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-majeranek, sól, pieprz
-pół kostki drobiowej lub pieczarkowej
-woda
Dodatkowo:
-2 torebki kaszy np. gryczanej
Sposób przygotowania przepisu:
Kotlety mielone
1.
Kotlety mielone:
Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy na 5 minut. Do miski przekładamy mielone mięso, wcześniej podsmażoną cebulę, jajko, przyprawy i odciśniętą bułkę lub bułkę tartą. Wszystko dobrze wyrabiamy dodając w trakcie trochę wody, (wyrabiamy do momentu, kiedy mięso wchłonie wodę i przestanie kleić się do rąk). Formujemy zgrabne kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni z każdej strony, przekładamy do garnka i odparowujemy na malutkim ogniu (około 15 minut).
Sos pieczarkowy:
Pieczarki obieramy, kroimy w pół talarki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju. Wrzucamy na nią cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, solimy i dusimy razem. Pół kostki rozpuszczamy w 1 szklance wody, wlewamy do pieczarek. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Śmietanę hartujemy dodając do niej trochę wywaru, mieszamy i dodajemy do reszty. Gotujemy do zgęstnienia (w razie konieczności sos można zagęścić 1 łyżką mąki, należy wymieszać ją z odrobiną wody i dodać do sosu). Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koper.
Kasza:
Kaszę gotujemy z dodatkiem soli, na małym ogniu wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Marchewka:
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości (uważając aby jej nie rozgotować). Wodę dokładnie odcedzamy, marchewkę przekładamy do garnka, dodajemy masło oraz bułkę. Dusimy jeszcze chwilę, mieszając.
Kotlety podajemy z kaszą polaną sosem pieczarkowym i duszoną marchewką.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze