Kotlet schabowy z kością

4.83 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Taki pyszny kotlet można zrobić ze świeżego schabu z kością, musi być moczony w mleku i smażony na smalcu.
Mięso najlepiej kupić w osiedlowym sklepie mięsnym, gdzie znamy już jakość wyrobów w tym miejscu, mnie się udało zamówić cały pokrojony na kotlety schab z młodszego prosiaka, oczywiście z kością.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kością
    1/2 litra zimnego mleka
    sól, pieprz świeżo mielony
    2 jajka + bułka własnej roboty do obtoczenia
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Kotlet schabowy z kością - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso rozklepać wg upodobania, posypać solą i pieprzem, odstawić na pół godziny, po tym czasie zalać mlekiem i wstawić do lodówki przynajmniej na 6 godzin.
    Po wyjęciu osączyć ale nie wycierać, jeszcze raz delikatnie posypać solą i pieprzem, obtaczać w roztrzepanym jajku i w swojskiej prawdziwej bułce, smażyć tylko na smalcu, najpierw go rozgrzać, później znacznie płomień zmniejszyć aby kotlety były ładnie rumiane.
    Smacznego

Porady

Jeśli lubimy grubszą panierkę wtedy panierujemy dwukrotnie, lub stosujemy na początku mąkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Schabowy z kością

To może cię zainteresować