Kotlet schabowy z kością, ziemniaki i buraczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tradycyjny schabowy z kością, takie są najsmaczniejsze, podany z ziemniakami i buraczkami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 grubsze plastry schabu z kością
    1 jajko
    bułka tarta
    sól
    pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia
    0.5 kg. ziemniaków
    1 słoiczek startych kiszonych buraczków
    połowa małej cebuli
    susz kopru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Schabowy

Kotlet schabowy z kością, ziemniaki i buraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy starte kiszone buraczki z drobno posiekaną cebulą, doprawione cukrem i pieprzem do smaku. W trakcie smażenia buraczków posypujemy je małą łyżeczką mąki. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry naszego schabu z kością układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy wodę osoloną na ziemniaki, do wrzącej wody wrzucamy obrane wcześniej i wymyte ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, odparowujemy i wkładamy na talerz obok kładziemy usmażony kotlet schabowy i wcześniej podsmażonymi buraczkami.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować