1 średniej wielkości kalafior
100 g żółtego sera
peczek posiekanego świezego szczypiorku
2 jajka
4 -około 5 łyżek bułki tartej
sól
pieprz swiezo zmielony
olej do smażenia
oraz bułka tarta do panierowania koltecików
Kotleciki kalafiorowe z serem żółtym i swieżym szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kalafiora opłukać, podzielić na różyczki a nastepnie ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcezić, odstawić do przestudzenia a nastepnie rozdrobnić na papke , -mozna uzyc do tego tłuczka do ugniatania ziemniaków.
Szczypiorek posiekac.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Kalafiora umieścic w misce, dodac , starty ser, szczypiorek, jajka i bułke tarta, przyprawic do smaku.
Masę dokładnie wyrobić, po czym formować z niej małe okragłe kotlety i obtaczać je kolejno je w bułce tartej .
Kolteciki kalafiorowe smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Smacznego :)
Komentarze