Kotleciki kalafiorowe

4.5 (194 ocen)

  • 30 min

Propozycja na bezmięsne i aromatyczne kotleciki, które świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie obiadowe podawane z sosem czosnkowym lub surówką.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 średniej wielkości kalafior
    - 1 jajko
    - 1 ząbek czosnku
    - 3 średniej wielkości cebule szalotki
    - pęczek koperku
    - amarantus ekspandowany
    - sól
    - pieprz
    - olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki kalafiorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie kalafiora 1. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej i delikatnie osłodzonej wodzie
  • Szalotka 2. Szalotki kroimy w drobną kostkę i szklimy je na oleju rzepakowym.
  • Masa kalafiorowa 3. Ugotowane różyczki kalafiora odcedzamy, studzimy i rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków.

    Do rozgniecionego kalafiora dodajemy podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek, 1 jako i około 6 łyżek ekspandowanego amarantusa. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • uformowane kotlety 4. Następnie formujemy kotleciki, które otaczamy w ekspandowanym amarantusie.
  • Kotleciki kalafiorowe 5. Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Co jeszcze zrobić z amarantusa? Zobacz nasze pomysły tutaj. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować