40 dag fasolki szparagowej (żółtej i zielonej )
1 cebula
2 mniejsze młode marchewki
mały pęczek świeżej natki
około 2 łyzki sera zółtego startego drobno
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
oraz olej do smazenia
natka do dekoracji
ser zółty na wierzch
Kotleciki , placki z fasolki szparagowej z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę opłukać, odciąć końcówki i obgotować w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut. Odcedzić, ostudzić i pokroić w około4- 5 mm kawałki.
Marchew oczyścić zetrzeć na tarce .
Cebulę obrac , zetrzec na tarce.
Natkę opłukac , posiekac.
Do miski przełożyć fasolkę szparagową, cebule , marchew i natkę ,dodac surowe jajka, bułkę tartą, kilka kropli soku z cytryny,ser, przyprawic do smaku.
Całość razem wymieszać łyżką na jednolita masę i i kłaść na rozgrzany olej , formując okrągłe kotleciki .
Smażyć z obu stron na rumiano.
Po usmażeniu , jeszcze gorace kolteciki posypac po wierzchu drobno startym serem , smacznego:)
Komentarze