Kopytka z białym serem

5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ulubione zwłaszcza przez dzieci...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (mogą być od obiadu)
    25 dag mąki
    10 dag mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    20 dag twarogu
    sól
    masło do polania
    bułka tarta do polania
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne Dodatki

Kopytka z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0syqpkc 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, utłuc, przecisnąć przez praskę. Twaróg zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do miski włożyć ziemnaki, jajka, twaróg,mąkę i zagnieść ciasto.Ugormować kulę.
  • image-209dt9m 2. Wyłożyć na stolnicę i podsypać mąką. Ciasto podzielić i formować wałeczki.
  • image-255cdqh 3. Kroić na kluski wielkości ok.4-5cm.
  • 4. Kopytka wkładać do wrzącej, osolonej wody, zamieszać i gdy wypłyną gotować jeszcze przez chwilę. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać polane masłem ze zrumienioną tartą bułką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować