Kopytka po włosku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

coś innego

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (ugotowane): 80 dekagramów
    - mąka: 75 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - olej: 1 łyżka
    - pomidory (z puszki): 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 4 łyżki
    - Żółty ser (starty): 15 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kopytka po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki preciśnij przez praskę, dodaj mąkę, jakjo, szczyptę soli, majeranek i zagnieć jednolite ciasto ziemniaczane. Uformuj wałek, pokrój na ukośne kawałki o gr. 2 cm.Kluski wrzucaj do wrząktku, osolonego z łyżką oleju.
    Gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową,osącz.
    Pomidory osącz,czosnek i cebulę posiekaj, dodaj pokrojone pomidory, przypraw sola i pieprzem.
    Naczynie żaroodporne wysmaruj połową masła, ułóż kluski oraz pomidory z dodatkami.Posyp wiórkami pozostałego masła oraz serem. Piecz 15 min w temp. 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować