Pyszne danie obiadowe lub przekąska na imprezy w gronie najbliższych. Idealne na święta.
Przepis na pyszną pierś z kurczaka przy użyciu kubka.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki: na 4 szt
• 2 średnie piersi z kurczaka,
• ok. 100g starego żółtego sera do środka,
• ok. 150-200 g szpinaku ( u mnie 4 kostki mrożonego rozdrobnionego)
• 2 jajka ugotowane na twardo,
• 4 plasterki boczku parzonego,
• ząbek czosnku,
• curry, sól i świeżo mielony pieprz ( u mnie kolorowy)
• masło klarowane lub olej do smażenia
Kopułki z piersi kurczaka ze szpinakiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na tłuszczu podsmażamy mrożony szpinak z drobno posiekanym czosnkiem tylko tyle żeby się rozmroził.
Piersi kurczaka przecinamy na pół i rozbijamy na kotlety. Posypujemy odrobina soli, świeżo mielonego pieprzu i curry. Kotleta wkładamy do filiżanki i formujemy kopułkę. Na spód dajemy łyżeczkę żółtego sera, następnie szpinak, połówkę jajka i trochę sera, nakładamy rogi fileta. Tak przygotowane kopułki wykładamy z filiżanki na blaszkę. Na wierzch kładziemy plaster boczku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez ok. 35 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!
Komentarze