Kopułki z piersi kurczaka ze szpinakiem i jajkiem

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Pyszne danie obiadowe lub przekąska na imprezy w gronie najbliższych. Idealne na święta.
Przepis na pyszną pierś z kurczaka przy użyciu kubka.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki: na 4 szt
    • 2 średnie piersi z kurczaka,
    • ok. 100g starego żółtego sera do środka,
    • ok. 150-200 g szpinaku ( u mnie 4 kostki mrożonego rozdrobnionego)
    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • 4 plasterki boczku parzonego,
    • ząbek czosnku,
    • curry, sól i świeżo mielony pieprz ( u mnie kolorowy)
    • masło klarowane lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Kopułki z piersi kurczaka ze szpinakiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na tłuszczu podsmażamy mrożony szpinak z drobno posiekanym czosnkiem tylko tyle żeby się rozmroził.
    Piersi kurczaka przecinamy na pół i rozbijamy na kotlety. Posypujemy odrobina soli, świeżo mielonego pieprzu i curry. Kotleta wkładamy do filiżanki i formujemy kopułkę. Na spód dajemy łyżeczkę żółtego sera, następnie szpinak, połówkę jajka i trochę sera, nakładamy rogi fileta. Tak przygotowane kopułki wykładamy z filiżanki na blaszkę. Na wierzch kładziemy plaster boczku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez ok. 35 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować