Konfitura z aronii według siostry Anastazji

3.22 (9 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przedstawiam sprawdzony przepis na konfiturę z aronii według siostry Anastazji. Konfitura z aronii stanowi podstawę do przełożenia ciasta, tortu oraz jest również niezastąpiona jako dodatek do pieczywa czy herbaty, gorąco polecam!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg aronii
    1 kg cukru kryształu
    1 szklanka wody
    sok z 1 cytryny
    skórka z cytryny
    1 kieliszek wódki
Wystaw ocenę:

3.22 (9 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z aronii

Konfitura z aronii według siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce aronii oczyścić i umyć. Do wody wsypać cukier, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści i powstanie syrop. Do syropu dodać owoce aronii i smażyć na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie odstawić na kilkanaście godzin, najlepiej na całą noc.
  • konfitura z aronii według siostry Anastazji 2. Po tym czasie ponownie smażyć przez około 15 minut, dodać sparzoną i pokrojoną skórkę z cytryny i dalej smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec dodać sok z cytryny i kieliszek wódki, wymieszać. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i pasteryzować przez około 15 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować