Ciasto "Kilimandżaro'' według siostry Anastazji

  • wyświetlono: 11233 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Polecam bardzo pyszne ciasto, które pochodzi z książki siostry Anastazji. Przygotowałam je z moimi małymi zmianami. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Polecam upiec i podać z aromatyczną kawą.

bgg (Kopiowanie)
  • 120min

Składniki

Biszkopty:
10 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Masa z jabłek:
70 dag jabłek ( waga po obraniu )
2 galaretki cytrynowe
cukier do smaku
1 łyżka masła

Krem budyniowy:
20 dag masła 82 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 pełne szklanki mleka
pół szklanki cukru pudru

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
dowolna posypka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Kilimandżaro'' według siostry Anastazji

  • 1. Biszkopty:
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopty sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.
  • 2. Masa z jabłek:
    Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy 70 dag ) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku roztapiamy masło, dodajemy jabłka i dusimy do miękkości cały czas mieszając, uważamy żeby się nie rozgotowały, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy sypkie galaretki i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Jabłka odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy je na jeden biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby dokładnie stężały.
  • 3. Krem budyniowy:
    Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
  • 4. Gotowy krem rozsmarowujemy równomiernie na dobrze stężonej masie jabłkowej i kładziemy drugi biszkopt lekko go dociskając.
  • 5. Polewa:
    Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
  • 6. Polewą smarujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Ja ciasto wstawiam na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.
  • 7. Smacznego.

Porady

Aby uzyskać 70 dag obranych jabłek, należy kupić ich około 1 kg. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast masła do kremu można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastojabłkaciastakrem budyniowydo kawyz krememZ jabłkamiz galaretkądla gościna podwieczorekPoczęstunekciasta przekładanedomowe ciastoKilimandżarociasto Siostry Anastazjiprzekładane ciastociasta domoweprzepis_miesiąca1000warstwowe ciastodomowy wypiekciasta składaneciasto Kilimandżaro

Komentarze

Podobne przepisy

ser na zimno wg siostry Anastazji

Dodane przez: AgaR97

Ser na zimno według siostry Anastazji

Ser na zimno według siostry Anastazji...

image-1q7uage

Dodane przez: Marlena91

Ciasto Wszystkiego najlepszego siostry anastazji

Od niedawna mam wielką księgę...

Ciasto z pierniczkami siostry Anastazji

Dodane przez: Kjopka

Ciasto z pierniczkami siostry Anastazji

Kjopka powraca ! Trochę w innej...

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji

Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto...

kruche ciasto z orzechami

Dodane przez: celkapatelka

Kruche ciasto z orzechami wg siostry Anastazji

Taki "pleśniak" z orzechami. Rewelacyjne...

CIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI

Dodane przez: RAROSSA

CIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI WEDŁUG SIOSTRY...

Bardzo proste szybkie oraz uniwersalne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.