Kolorowe ciasto według siostry Anastazji

  • wyświetlono: 4027 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Przepis na to ciasto pochodzi z książki siostry Anastazji, wprowadziłam do niego małe zmiany, zamiast kremówki użyłam śmietany typu ,, Śnieżka'', ale tylko dlatego, że nie wszyscy u mnie mogą jeść kremówkę. Ciasto jest kolorowe i bardzo lekkie. Przepis polecam.

bgg (Kopiowanie)
  • 120min

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka z galaretką:
1 śmietana typu ,, Śnieżka ''
1 galaretka truskawkowa
250 ml gorącej wody
200 ml zimnego mleka

Pianka biała:
1 śmietana typu ,, Śnieżka ''
1 płaska łyżka żelatyny
50 ml gorącej wody
200 ml zimnego mleka

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
750 ml gorącej wody
30 dag delicji o pomarańczowym smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Kolorowe ciasto według siostry Anastazji

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzimy.
  • 2. Pianka z galaretką: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Masę wykładamy na biszkopt.
  • 3. Na piankę wykładamy delicje i wstawiamy do lodówki.
  • 4. Pianka biała: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko studzimy. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na delicje i wstawiamy do lodówki.
  • 5. Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Brzoskwinie odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejszą kostkę, następnie układamy je na białej piance. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Ciasto najlepiej zostawić na kilka godzin.
  • 6. Po tym czasie ciasto kroimy, podajemy i smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast śmietany ,, Śnieżki '' można na każdą piankę ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 %.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastona słodkociastapodwieczorekCiasto z galaretkądo kawylekkie ciastoz galaretkąpyszne ciastociasto Siostry Anastazji

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji

Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto...

kruche ciasto z orzechami

Dodane przez: celkapatelka

Kruche ciasto z orzechami wg siostry Anastazji

Taki "pleśniak" z orzechami. Rewelacyjne...

Marcepanek

Dodane przez: kuchareczka93

Ciasto Marcepanek siostry Anastazji

Coś dla wielbicieli połączenia...

image-1hl1tvm

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto Bajka w/g Siostry Anastazji

Pyszne ciasto , wprost rozpływa...

CIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI

Dodane przez: RAROSSA

CIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI WEDŁUG SIOSTRY...

Bardzo proste szybkie oraz uniwersalne...

Makowiec sułtański wg Siostry Anastazji

Dodane przez: Patrycja33

Makowiec sułtański wg Siostry Anastazji

Makowiec to zdecydowanie ciasto,...