Kolorowa frittata z owocami morza i brokułami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam dania z jajkami, wszelkie jajecznice, omlety czy też ich włoskie kuzynki frittaty.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mieszanka morska (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe): 25 dekagramów
    - brokuły mrożone: 10 dekagramów
    - papryka mrozona krojona: 1 łyżka
    - jajka: 5 sztuk
    - mąka kukurydziana: 1 łyżeczka
    - sól i chilli: 2 szczypty
    - marynata do ryb z cytryną i koperkiem: 2 szczypty
    - mleko: 100 mililitrów
    - pieprz kolorowy: 2 szczypty
    - pomidor: 1 sztuka
    - szczypiorek: 0.33 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Frittata Przystawki

Kolorowa frittata z owocami morza i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowa frittata z owocami morza i brokułami 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Formę od tarty smarujemy 1 łyżką oliwy. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy 250 g mrożonki morskiej w skład, której wchodzą krewetki koktajlowe, omułki, i ośmiorniczki. Doprawiamy marynatą do ryb z cytryną i koperkiem i dusimy aż woda odparuje. Układamy w formie do tarty, dodajemy również mrożone różyczki brokuła i kawałeczki czerwonej papryki
  • 2. Jajka roztrzepujemy z dodatkiem mleka i 1 łyżeczki mąki kukurydzianej, odrobiny soli i chilli, dodajemy posiekany szczypiorek. Masę jajeczną wylewamy do formy. i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut, aż frittata się napuszy i będzie delikatnie przyrumieniona.
  • 3. Wyjmujemy formę z piekarnika, posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym po 5 minutach kroimy w ćwiartki i wyjmujemy z formy na talerze. Można podawać na ciepło jak i na zimno. Ćwiartki frittaty podajemy z roszponką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować