Ciasto kokosowo-brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa kokosowa
Gotujemy 1 litr mleka z cukrem, w reszcie rozrabiamy budynie z obiema mąkami.Gdy mleko się zagotuje wlewamy do niego rozrobiony budyń cały czas mieszając.Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez chwile,ale ciągle mieszamy aby nie przywarło.Następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.Po wystudzeniu miksujemy z margaryną do uzyskania gładnkiej masy,ale nie za długo aby się nie zważyło.Na koniec dodajemy wiórki i mieszamy jeszcze przez chwile
2.Masa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie obieramy,wyjmujemy pestki,kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka.Gotujemy około 10-15 minut aż zmiękną,od czasu do czasu podlewając łyżką wody,aby nie przywarło.Gdy brzoskwinie zmiękną blendujemy i smażymy dalej.W szklance wody rozrabiamy 2 galaretki i odstawiamy aż delikatnie stężeje. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody.Studzimy .Po usmażeniu brzoskwiń dodajemy tężejące galaretki z żelatyną i mieszamy.
3.Na blachę o wymiarach 34 cm x 24 cm wykładamy papier do pieczenia.Na spód kładziemy warstwę herbatników i kolejno masę kokosową,herbatniki i znów masę. Na ostatnią warstwę masy kładziemy masę brzoskwiniową.Wstawiamy na kilka minut do lodówki a w między czasie przygotowujemy kolejne 2 galaretki brzoskwiniowe rozrabiając je w szklance wody.Gdy lekko stężeje wylewamy na masę brzoskwiniową.Wstawiamy do lodówki,najlepiej na noc.
Komentarze