Ciasto brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Lekkie i puszyste ciasto, doskonałe na każdą uroczystość i święto.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt (średnica tortownicy 28cm);

    9jajek
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1.5 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    kilka kropli ulubionego aromatu do ciasta
    1/4 szklanki gorącej wody
    łyżka cukru z prawdziwą wanilią

    Krem;
    25 dag mascarpone
    szklanka kremówki
    szklanka mleka
    śnieżka w proszku
    2 galaretki brzoskwiniowe (rozpuszczone w 1,5 szklanki wody)

    Oraz;
    puszka brzoskwiń
    wiśniowa i brzoskwiniowa galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od przygotowania galaretek. Wiśniową rozpuszczam w 1,5 szklanki wody. Połowę brzoskwiń miksuję blenderem. Brzoskwiniową galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki wody i dodaję brzoskwinie. Zostawiam do stężenia. Kiedy galaretki stężęją kroję je w małą kosteczkę. Pozostałe owoce kroję w kosteczkę i odsączam na sicie. Sok zachowuję do nasączania biszkoptu.

    Białka ubijam ze szczyptą soli. Dodaję cukier i miksuję aż się rozpuści. Następnie żółtka roztrzepuję z gorącą wodą i dodaję do ubitych białek. Ponownie miksuję aż składniki się połączą. Mąki przesiewam przez sito i partiami dodaję do ciasta. Mieszam drewnianą łyżką aż składniki się połączą. na koniec ciasto aromatyzuję kilkoma kroplami zapachu. Przekładam do tortownicy i piekę ok. 45 minut w 180 st. Studzę.

    Ostudzone ciasto przecinam na 4 części. Każdy blat nasączam sokiem z brzoskwiń. 2 garaletki brzoskwiniowe rozpuszczam w 1,5 szklanki wody i studzę. Śmietanę, mleko i śnieżkę przekładam do miski. Chwilę razem miksuje. Dodaję mascarpone i ostudzoną , lekko stężałą garaletkę . Miksuję. Dodaję pokrojone wcześniej galaretki i brzoskwinie. Masę mieszam. Takim kremem przekładam placki. Wierzch posypuję czekoladowymi wiórkami.Ciasto schładzam w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.97 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto "Lolita" (bez pieczenia)

To może cię zainteresować