9jajek
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1.5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
kilka kropli ulubionego aromatu do ciasta
1/4 szklanki gorącej wody
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Krem;
25 dag mascarpone
szklanka kremówki
szklanka mleka
śnieżka w proszku
2 galaretki brzoskwiniowe (rozpuszczone w 1,5 szklanki wody)
Oraz;
puszka brzoskwiń
wiśniowa i brzoskwiniowa galaretka
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto brzoskwiniowe
1.
Zaczynam od przygotowania galaretek. Wiśniową rozpuszczam w 1,5 szklanki wody. Połowę brzoskwiń miksuję blenderem. Brzoskwiniową galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki wody i dodaję brzoskwinie. Zostawiam do stężenia. Kiedy galaretki stężęją kroję je w małą kosteczkę. Pozostałe owoce kroję w kosteczkę i odsączam na sicie. Sok zachowuję do nasączania biszkoptu.
Białka ubijam ze szczyptą soli. Dodaję cukier i miksuję aż się rozpuści. Następnie żółtka roztrzepuję z gorącą wodą i dodaję do ubitych białek. Ponownie miksuję aż składniki się połączą. Mąki przesiewam przez sito i partiami dodaję do ciasta. Mieszam drewnianą łyżką aż składniki się połączą. na koniec ciasto aromatyzuję kilkoma kroplami zapachu. Przekładam do tortownicy i piekę ok. 45 minut w 180 st. Studzę.
Ostudzone ciasto przecinam na 4 części. Każdy blat nasączam sokiem z brzoskwiń. 2 garaletki brzoskwiniowe rozpuszczam w 1,5 szklanki wody i studzę. Śmietanę, mleko i śnieżkę przekładam do miski. Chwilę razem miksuje. Dodaję mascarpone i ostudzoną , lekko stężałą garaletkę . Miksuję. Dodaję pokrojone wcześniej galaretki i brzoskwinie. Masę mieszam. Takim kremem przekładam placki. Wierzch posypuję czekoladowymi wiórkami.Ciasto schładzam w lodówce.
PPWS_12-2016
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze