Kluski z dziurką i gulaszem z szynki

3.4 (5 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dzień dobry jak wam minął ten piękny słoneczny wtorek ? U mnie dziś nie było wody ale zdążyłam z obiadem i to pysznym obiadem ponieważ przygotowałam kluski ziemniaczane z dziurką a do nich pyszny gulasz z szynki wieprzowej

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na kluski :

    600 g ziemniaków z dnia poprzedniego,
    1 jajko rozmiar M,
    1 szklanka mąki pszennej,
    3/4 szklanki ziemniaczanej

    składniki na gulasz :

    600 g schabu wieprzowego bez kości,
    0,5 łyżki soli ziołowej,
    1 łyżka pieprzu cytrynowego,
    1 łyżka przyprawy do mięsa,
    0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
    1 łyżka oleju,
    3 ziarenka ziela angielskiego,
    1 liść laurowy,
    1,5 łyżki mąki pszennej,
    2 czubate łyżki śmietany 18 %,
    2 szklanki przegotowanej zimnej wody,
    1 szklanka pojemność 250 ml
Wystaw ocenę:

3.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z dziurką i gulaszem z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Na początek przygotować mięso czyli schab lub kto jakie chce, pokroić je w drobniejszą kostkę ( szybciej się zrobi ) wsypać przyprawy oraz wlać olej i wymieszać ( dodając pieprz cytrynowy do mięsa będzie ono bardziej kruche i szybciej miękkie ), wymieszane odstawić na dziesięć minut aby przegryzło się mięso z przyprawami. Po wyznaczonym czasie całe mięso przełożyć na suchą patelnię i podsmażyć na lekko brązowy kolor, do już podsmażonego wlać wodę i dusić na średnim ogniu pod przykryciem do czasu miękkości mięsa co jakiś czas przemieszać. Gdy mięso jest już dość miękkie i wyparowała z niego połowa wody wtedy w kubku rozmieszać śmietanę z mąką i wodą aby nie było grudek z mąki, tak przygotowaną śmietaną zalać mięso i zagotować do czasu powstania sosu
  • obiad 2. W międzyczasie gdy mięso się dusi wlać do garnka wodę i soląc ją doprowadzić do zagotowania, następnie przygotować wszystko na kluski do miski dodać przeciśnięte lub zmielone maszynką ziemniaki z dnia poprzedniego wsypać obie mąki oraz wbić całe jajko. Całość wyrobić za pomocą ręki na jednolitą masę ziemniaczaną, jak już woda w garnku się gotuje z masy ziemniaczanej odrywać dowolnej wielkości kawałek i formować kulkę robiąc przez jej środek dziurkę. Przygotowane kluski wkładać do gotującej się wody i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować do pięciu minut na średnim ogniu, ugotowane wyjmować na talerz za pomocą łyżki cedzakowej
  • obiad 3. Przygotowane - ugotowane pyszne kluseczki z dziurką podałam z wcześniej przygotowanym gulaszem z szynki wieprzowej w sosie a jako surówka był ogórek ze skórką i pomidorem w śmietanie. Taki obiad idealnie nada się również na niedzielę ale nie tylko a co najważniejsze nic się nie zmarnuje a w ten sposób przygotowane rewelacyjnie smakuje. Takie kluski nawet dzieci wykonają z niewielką pomocą dorosłego i będą szczęśliwe że same coś przygotowały
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować