ŚLĄSKIE KLUSKI Z DZIURKĄ

4.37 (209 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne danie,które zawsze sie udaje

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - jaja: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
    DODATKI::
    - boczek: 15 dekagramów
    - sos dowolny: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.37 (209 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Śląskie kluski z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrac ,ugotowac w osolonej wodzie .Odcedzic,przestudzić i przepuścić przez praskę.
  • Slązkie kluski z dziurka 2. Przełożyć do płaskiego garnka i wyrównać powierzchnię.Nożem podzielić na 4 równe częśći.Wyjąc 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
    Dodać jajko, szczyptę soli i połączyć składniki.
  • Ślązkie kluski z dziurką 3. Rękoma uformować małe kulki a kciukiem wycisnąc a nich dziurkę.Wrzucać partiami kluski do gotujacego się wrzątku z solą.Gdy wypłyna na wierzch gotowac 4 min. i wyjąć łyżką cedzakową na talerze.
  • 4. Gotowe kluski podajemy polane dowolnym sosem lub okraszamy zrumienionym boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować