Kluski śląskie z sosem wieprzowym

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kluski śląskie podane z sosem wieprzowym, posypane szczypiorkiem.

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kluski:

    ziemniaki 1,5 kg
    sól
    mąka pszenna 1 szklanka

    Sos wieprzowy:

    szynka wieprzowa 60 dag
    cebula 1 szt.
    czosnek 3 ząbki
    suszona włoszczyzna 2 łyżki
    pasta rosołowa domowa 1 łyżka
    sól do smaku
    pieprz ziołowy
    pieprz kolorowy tłuczony
    liście laurowe 3 szt.
    ziele angielskie 6 szt.
    majeranek
    mąka do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kluski śląskie z sosem wieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski śląskie z sosem wieprzowym. 1. Kluski śląskie:

    Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę.Wkładamy do większej miski i ugniatamy w jedną elastyczną kulę, którą spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części. Jedną z czterech części delikatnie wyjmujemy kładąc obok a puste miejsce wypełniamy na równi z ciastem, mąką pszenną. Wszystko dokładnie wyrabiamy ugniatając ciasto. Ugniecione ciasto dzielimy na 4 kawałki i rolujemy z każdego wałek o średnicy takiej jaką mają mieć wielkość kluski. Zrolowany wałek kroimy nożem na 3 cm kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę, w każdej klusce odciskamy odwrotną stroną drewnianej łyżki dziurkę. Tak zrobione kluski układamy na deskę lub stolnicę. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch.
  • Kluski śląskie z sosem wieprzowym. 2. Sos wieprzowy:

    Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku gotujemy bulion warzywny z suszonej włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego i domowej pasty rosołowej. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z bulionem i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy przyprawami do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. Gotowym sosem polewamy kluski śląskie i podajemy na gorąco.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować