Kluski śląskie z sosem wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zaproponuję wam dziś nieco inna wersje klasycznych klusek ślaskich – na słodko. Tworząc ten przepis chciałam zachować klimat tego dania, lecz nieco go unowocześnić. Podania klusek śląskich z sosem wiśniowym sprawiło, iż moje danie(pyszny podwieczorek) nabrał pysznego charakteru. Sos wiśniowy nadaje potrawie nieco kwaskowatego charakteru.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    200 g mąki ziemniaczanej
    woda
    sos wiśniowy
    200 g wiśni(mrożonych lub świeżych)
    50 ml wody
    20 g mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kluski śląskie z sosem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i ubijamy. Studzimy. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odrywamy pojedyncze kulki, lekko spłaszczam i tworzę charakterystyczną dziurkę. Kluski wrzucam do gotującej się wody. Gotuję do momentu wypłynięcia. Odcedzam. Studzę.
    Wiśnie umieszczam w garnku z grubym dnem, zalewam wodą. Gdy wiśnie zaczną się gotować dodaję mąkę ziemniaczaną. Chwilę gotuję.
    Kluski polewam ciepłym sosem wiśniowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Wiśnie Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować