Klasyczny hummus – pasta z ciecierzycy i sezamu

4.5 (182 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam kuchnię izraelską, a hummus to jedno z moich ulubionych dań!

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,

    3 łyżki pasty tahini,

    3 łyżki oliwy,

    1/4 szklanki soku z cytryny,

    1 ząbek czosnku,

    1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),

    sól.
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Klasyczny hummus – pasta z ciecierzycy i sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odsączamy ciecierzycę.

    Przekładamy do miski i dodajemy czosnek, tahini, oliwę, sok z cytryny, kumin oraz czosnek.

    Wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą do smaku.

    Przekładamy na talerz i polewamy kolejną porcjo oliwy.

    Polecam z chlebkiem, pieczywem, czy słupkami marchewki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować