Hummus z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Znakomita przystawka która znika ze stołu jako pierwsza. Najczęściej podaję ją z krakersami.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • puszka ciecierzycy( 400 g),
    8-10 suszonych pomidorów w oleju,
    2 małe ząbki czosnku ,
    sól, pieprz,
    1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
    4 łyżki oliwy ze słoika suszonych pomidorów,
    4 łyżki zalewy z puszki ciecierzycy,
    czarne oliwki do dekoracji,
    krakersy do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Hummus z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone pomidory i ciecierzycę odsączamy z zalewy, pomidory kroimy na mniejsze części. Ciecierzycę mieszamy z suszonymi pomidorami, oliwą i wodą z zalewy i bardzo dokładnie blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy słodką mieloną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pastę przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oliwą, posypujemy szczyptą słodkiej mielonej papryki i dekorujemy oliwkami oraz krakersami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować