Hummus w o wiele szybszej wersji, ponieważ do przepisu wykorzystałam ciecierzycę z puszki. Przygotowanie to zaledwie 5 min, a smak....rewelacja!!!
5 min
Dla 5 osób
Składniki:
ciecierzyca z puszki 1 opakowanie,
tahini 1,5 łyżki,
czosnek 1,5 ząbka,
woda 10 łyżek,
papryka słodka mielona 1 płaska łyżeczka,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
dodatkowo:
oliwa z oliwek 2 łyżki,
posiekana natka pietruszki 1 łyżka,
papryka ostra w proszku do posypania pasty,
Ekspresowy hummus- pasta z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę odcedzamy, następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem wody i tahini. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sok z cytryny do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki. Wierzch polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki i ostrą papryką. Podajemy według upodobań.
Komentarze