Lazania z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z parmezanem

4.49 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie,które syci na długo.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 12 płatów lazanii
    40-50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
    przecier pomidorowy+ 2-3 większe pomidory
    1 duża cebula
    6-7 ziaren czosnku
    parmezan
    ser żółty-10-15 dkg
    przyprawy:do mięsa mielonego,zioła prowansalskie,pieprz,sól,papryka słodka,papryka chili
    Sos beszamelowy:2 łyżki masła,2 łyżki mąki,mleko,gałka muszkatałowa ,pieprz,sól
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazania z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy z 12 płatów lazanii,gotuj przez 2 minuty.W międzyczasie podsmaż cebulę z czosnkiem,dodaj mięso mielone,przypraw.
  • 2. Gdy mięso mielone będzie już koloru różowego,dodaj przecier pomidorowy i pokrojone pomidory. Duś na wolnym ogniu,aż sos zgęstnieje.
    Przygotuj sos beszamelowy z podanych składników.Rozpuść masło,dodaj mąkę,następnie dolewaj mleka,aż sos zgęstnieje.Dopraw pieprzem,solą i gałka muszkatałową.
  • 3. Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą,ułóż 3 płaty lazanii,następnie wykładaj sos pomidorowy z mięsem,beszamel,posyp parmezanem.Z podanej ilości płatów lazanii ułożysz 3 warstwy.Ostatnią warstwę przykryj płatami lazanii dodaj sos beszamelowy ,który pozostał i posyp serem żółtym..
    Zapiekaj 30 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować