Lazania z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy z 12 płatów lazanii,gotuj przez 2 minuty.W międzyczasie podsmaż cebulę z czosnkiem,dodaj mięso mielone,przypraw.
2.Gdy mięso mielone będzie już koloru różowego,dodaj przecier pomidorowy i pokrojone pomidory. Duś na wolnym ogniu,aż sos zgęstnieje.
Przygotuj sos beszamelowy z podanych składników.Rozpuść masło,dodaj mąkę,następnie dolewaj mleka,aż sos zgęstnieje.Dopraw pieprzem,solą i gałka muszkatałową.
3.Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą,ułóż 3 płaty lazanii,następnie wykładaj sos pomidorowy z mięsem,beszamel,posyp parmezanem.Z podanej ilości płatów lazanii ułożysz 3 warstwy.Ostatnią warstwę przykryj płatami lazanii dodaj sos beszamelowy ,który pozostał i posyp serem żółtym..
Zapiekaj 30 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze