Robiłam lazanię pierwszy raz w życiu, ale wyszła bardzo pyszna i smakowała całej rodzince. Teraz już wiem , że będzie ona częstym gościem na naszym stole.
Lazania z mięsem mielonym i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do natłuszczonego naczynia na spód dajemy sos, układamy płaty lazanii, znowu dajemy sos.
2.Robimy sos beszamelowy: masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dolewamy mleko i zagotowujemy, aż sos nam zgęstnieje, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką.
3.Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pomidory przelewamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, drobno siekamy i dodajemy do mięsa, dodajemy oregano i bazylię i chwilę jeszcze smażymy.
Na płaty lazanii z sosem dajemy połowę mięsa mielonego.
4. Znowu układamy płaty lazanii smarujemy sosem beszamelowym.
5. Dajemy pozostałe mięso mielone.
6. I dajemy ostatnią warstwę lazanii smarujemy sosem
Komentarze