Kiszony kalafior z czerwonym buraczkiem

5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kalafiora z czerwonymi buraczkami ukisiłam po raz pierwszy-ale nie ostatni. Smak tych ukiszonych warzyw jest imponujący, to zupełnie co innego niż ukiszone ogórki. A woda od kiszenia-rewelacja, wypita, nie wiadomo kiedy:) Zdrowo i smacznie.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mały kalafior
    5 małych buraczków
    3 ząbki czosnku
    1 łodyga kopru z baldachimem
    2 liście chrzanu
    1 łyżeczka gorczycy
    po 6ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
    Zalewa:
    1 litr wody
    1,5 łyżki soli
    Dodatkowo:
    2 słoiki o pojemności 1 litr
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszony kalafior z czerwonym buraczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Kalafiora dzielę na różyczki, buraczki obieram ze skórki, kroję w plasterki. Do słoików wkładam podzielony liść chrzanu, plasterki czosnku, kawałki kopru, ziarna dzielę na pół i dodaję do słoików. Warzywa naprzemiennie układam do słoików z przyprawami. Składniki zalewy mieszam do rozpuszczenia soli, zalewam warzywa, zakręcam, odstawiam, po 6-8 dniach kiszonka jest gotowa.

Porady

Czas kiszenia zależy od temperatury w której stoją słoiki, im cieplej tym szybciej warzywa się ukiszą:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować