Kiszony kalafior z czerwonym buraczkiem

  • wyświetlono: 480 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Kalafiora z czerwonymi buraczkami ukisiłam po raz pierwszy-ale nie ostatni. Smak tych ukiszonych warzyw jest imponujący, to zupełnie co innego niż ukiszone ogórki. A woda od kiszenia-rewelacja, wypita, nie wiadomo kiedy:) Zdrowo i smacznie.

123
  • 1 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

1 mały kalafior
5 małych buraczków
3 ząbki czosnku
1 łodyga kopru z baldachimem
2 liście chrzanu
1 łyżeczka gorczycy
po 6ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
Zalewa:
1 litr wody
1,5 łyżki soli
Dodatkowo:
2 słoiki o pojemności 1 litr

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kiszony kalafior z czerwonym buraczkiem

  • jk1. Kalafiora dzielę na różyczki, buraczki obieram ze skórki, kroję w plasterki. Do słoików wkładam podzielony liść chrzanu, plasterki czosnku, kawałki kopru, ziarna dzielę na pół i dodaję do słoików. Warzywa naprzemiennie układam do słoików z przyprawami. Składniki zalewy mieszam do rozpuszczenia soli, zalewam warzywa, zakręcam, odstawiam, po 6-8 dniach kiszonka jest gotowa.

Porady

Czas kiszenia zależy od temperatury w której stoją słoiki, im cieplej tym szybciej warzywa się ukiszą:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kalafiorkiszenieczerwone buraczki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Słodko-ostra grillowana karkówka

Dodane przez: a_sad07

Słodko-ostra grillowana karkówka

Soczyste mięso w słodko-ostrej...

zalewa do ryb smażonych

Dodane przez: AlaW.

zalewa do ryb smażonych

Pyszne rybki w zalewie octowej....

Dodane przez: pierniczkowo

Marynata do jagnięciny

Niezastąpiona do potraw z jagnięciny.

Marynata warzywna

Dodane przez: RedakcjaPP

Marynata warzywna

Robię ją z rodzicami. Zimą zajada...